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Allegan District Library Meeting Room Policy 

 

Purpose and Scope: 
 The purpose of the Allegan District Library Meeting Room Policy is to list the rules by 
which those who wish to reserve any meeting room must abide. It is the goal of the Allegan 
District Library that all those who fill out the Meeting Room Reservation Form read through this 
policy and rules before they sign and return the form and use the room. The policy lists what is 
and is not allowed when using any room, and for which purposes the meeting rooms may be 
reserved.  

Reservable meeting rooms are determined by the Library Director and listed on the library 
website. Reservations for non-reservable spaces will be considered on a case-by-case basis.  

1. Meeting rooms may be reserved for use by local or area not-for-profit educational, civic, 
cultural, community, professional, or government groups at no charge. Local is defined as 
organization within the boundaries of the Allegan Library District or an organization with 
a significant membership residing in the Library District. Groups are not required to be a 
registered 501(c)(3), but cannot be a profit-making or business entity for this designation. 

2. Local or area for-profit and business entities may also reserve meeting rooms, but will be 
charged an established hourly rental fee. Rental fees are available on our website and by 
request. 

3. Single individuals are welcome to use the meeting rooms on a first-come, first-served 
basis but may not reserve the rooms. Group use of the meeting rooms takes precedence 
over individual use; individuals may be asked to relocate to another area of the library. 
Allegan District Library has two small quiet study rooms intended for individual use.  

4. Official Library use of any meeting room takes precedence over all other uses.  
5. No general admission fee may be charged for any meeting or program held in the library, 

nor may any offering, solicitation, or collection of funds be made.  
a. Small fees may be approved by the Director upon request for meetings sponsored 

by the library or an approved non-profit educational group/institution. 
b. For-profit and business entities may not charge for any meetings, nor shall they 

collect monies in exchange for goods or services.  
6. In accordance with the current Michigan Public Accommodation Act (Sec. 37.2302), 

meeting rooms may only be used by groups whose membership is open to all without 
restriction or discrimination based on religion, race, color, national origin, age, sex, or 
marital status.  Use of any meeting room does not imply approval or endorsement of any 
group by the Library. 

7. In fairness to the community, no more than two reservations can be confirmed on the 
calendar per organization; after the first reservation is over, groups may schedule an 
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additional reservation. Reservations can be made for the current quarter or the next 
quarter; quarters run December – February, March – May, June – August, and September 
– November.  

8. The Library cannot provide personnel for supervision or to assist in handling of furniture 
or technology set-up. Nothing is to be affixed to the walls or left in the room after use.  

9. Food and beverages may be served with prior approval; a check deposit or credit card on 
file may be required for approval. 

10. Smoking is not permitted within the Library.  
11. Meeting rooms will only be available during regular library hours. Prior approval may be 

obtained from the Director to use the Carnegie Room only past closing hours. This will 
be granted on a case-by-case basis.  

12. Doors will be unlocked and attendees permitted in the meeting room when the 
responsible party checks in at the Circulation Desk. The responsible party must notify the 
Circulation Desk when the group leaves the meeting room.  

13. All meeting rooms must be left clean and in its original condition. Full responsibility for 
any loss or damage associated or connected with the use of the room must be assumed by 
the organization and the responsible party reserving the room. 

14. The Library reserves the right to refuse the use of any meeting room to groups that 
violate the Library’s Code of Conduct. 

15. No materials, furniture, technology or etc. shall be removed from any meeting room. 
16. A representative from the organization must sign the Meeting Room Reservation Form 

and indemnification agreement to reserve the room.  Reservations can not be confirmed 
until the application is complete.  

 

 

 

 

 


